Zelfvertrouwen hebben en houden

PLAATJENAAM

Veel mensen zijn op zoek naar manieren om zelfvertrouwen te krijgen en komen er maar niet uit hoe ze dat nu kunnen krijgen.
Waar moet ik het zoeken, waar kan ik het vinden.
Velen denken dat het een vaardigheid is wat je jezelf moet en kunt aanleren, maar helaas voor alle zoekers, niets is minder waar! De ontluikende waarheid is zelfs dit: Je hebt het al, want je bent er mee geboren!Hoe vaak ben jij wel niet gevallen, toen je klein was, in je streven om te leren lopen?
Heb jij ooit een baby op de grond zien zitten die vertwijfeld om zich heen keek alsof hij wilde zeggen: “Dat lopen kan ik wel vergeten, want dat leer ik nooit?..... ik kan het echt niet, ik ben een grote kluns, een mislukkeling ….. nu al!”.

 

Nee!

De kleinste mensjes hebben een gegarandeerd aanwezig zelfvertrouwen dat ze het zullen kunnen en ze zullen net zo vaak omvallen als dat ze nodig hebben om uiteindelijk te kunnen lopen, zonder hier ook maar een seconde aan te twijfelen.

Enig idee van waaruit die zekerheid er bij een baby is? Omdat ze geboren zijn om te lopen!

Hun intrinsieke zelfvertrouwen komt voort uit het doen, waarvoor ze geboren zijn. Vallen is hoogstens de automatische feedback die ze terugkrijgen, dat het resultaat nog niet optimaal is, maar je bent goed onderweg.

En hoe zit dat dan nu met het zelfvertrouwen van een volwassene, zoals dat van u?
U bent ook ergens voor geboren, u bent ook hier op aarde om uw eigen persoonlijke lessen te leren.

En dat leren wordt omgezet in het verkrijgen van uw lessen, wanneer u zich realiseert dat u geboren bent om uw  droom te realiseren!

 

Wat is er gebeurd?

Wat is er echter ondertussen gebeurd met dat intrinsieke zelfvertrouwen van u, dat u dit werkelijk kunt?

Nou, dat zelfvertrouwen dat zit er nog steeds, want dat kan immers nooit verdwijnen, het zit in u! Maar u bent door de jaren heen geconditioneerd om angst te hebben voor het omvallen, op weg naar daar waar u wilt zijn. In de periode tussen peuter en volwassenheid wordt ons geleerd, dat vallen een vorm van falen betekent en dat maakt ons dan tot de mindere. Vallen is dus not done!!
We zijn dan kennelijk niet goed genoeg, een slappeling, een niksnut, incompetent en niet geschikt. Dat is wat onze omgeving ons aanpraat en wij nemen dat als ontvankelijke jongeling klakkeloos over.

 

Vervolgens, om de ervaring te voorkomen dat we onszelf als een slappeling en een niksnut moeten voelen, stoppen we wijselijk maar met het nemen van risico’s ….. en het erge is, dat we dit niet bewust, maar vanuit ons onderbewuste doen. We zien vervolgens niet meer in, dat aan elk prachtig resultaat, altijd een risico vooraf gaat.

 

Doorgaan, doorgaan

Thomas Edison bijvoorbeeld had meer dan 10.000 mislukte pogingen nodig om uiteindelijk met de gloeilamp te komen.
Silvester Stallone is honderden keren afgewezen in Hollywood, alvorens hij bekend werd met zijn Rocky-films ….. en zo zijn er duizenden voorbeelden te noemen.

Weten wat je wilt bereiken en er voor gaan, zijn kwaliteiten die terug te vinden zijn bij alle mensen die van niets iets zijn geworden.


We vergeten vaak dat dit exact dezelfde aanpak is als die we hebben ingezet tijdens het proces van kruipen naar lopen. In alles betekent dit dat we bereid moeten zijn om te vallen, en weer op te staan, om vervolgens weer te vallen en weer op te staan…. Net zo lang tot je bent waar je wilt zijn.

 

Persoonlijk sta ik meestal met het allergrootste gemak voor mensen, massa’s mensen, maar dat is niet altijd zo geweest. Voor mijn allereerste presentatie heb ik een zaal met 100 zitplaatsen gehuurd in een restaurant in de regio Arnhem, en er kwamen zegge en schrijve 4 mensen op af.
Gelukkig kon ik ter plaatse nog een kleinere zaal betrekken en hebben we tenslotte nog een fantastische dag gehad.

Dit gaf echter een goed beeld aan mijn visie, dat ik volle zalen wenste, als onderdeel van mijn droom.

 

Herinneren

U hoeft uzelf dus geen zelfvertrouwen meer aan te leren, want nogmaals, u bent er mee geboren. U hoeft het u hoogstens te herinneren.
Weet en realiseer uzelf, dat u bent geboren om uw persoonlijke lessen te leren en uw droom te leven. Stap daarom in het zelfde gevoel als wat u had toen u nog een peuter was, uzelf staande houdend aan de eettafel en lonkend naar de stoel aan de andere kant van de kamer met de in vertrouwen gedompelde gedachte: “Ik kan het!!”

 

Nogmaals, u bent geboren uw droom te leven, dus u bent geboren om uw droom in succes om te zetten……ja, u kunt het!!

 

Hans Oelen

Palaver-trainingen