Werken? Nee dank je wel!

PLAATJENAAM

Wat is geld toch eigenlijk raar spul.
Het lijkt wel alsof je er nooit genoeg van hebt en het maakt zelfs niet uit hoeveel je bezit, want we willen altijd maar méér en we hebben altijd meer nodig. Heb je een euro, dan wil je er graag twee, heb je een miljoen, dan wil je er nóg één bij. Het is ook relatief, een kwestie van perceptie, afhankelijk van wat je positie is. Heb je namelijk werkelijk helemaal niets, dan lijkt een miljoen euro astronomisch veel...Het miljoen lijkt dan snel al het geld wat je nodig hebt om een heel leven door te komen.
Alhoewel, kijk vanuit het miljoen terug naar de nulpositie en het voelt in het geheel niet zo ver er vandaan, sterker nog, beide waarden lijken dan wel heel erg dicht bij elkaar te liggen. 

 

Zou dit met miljardairs eigenlijk ook zo zijn?

Ik vraag dit, want wat kan anders de reden zijn, dat miljardairs alsmaar bezig blijven om nog méér te verdienen?

Het zou begrijpelijk zijn, wanneer ze daarmee de intentie zouden hebben, om de wereldse problemen op te lossen, waaronder het verbeteren van het milieu, meer vrede, beter onderwijs, ontwikkelingshulp, alleen ken ik die miljardairs niet, jij wél?

 

Natuurlijk, zaken doen en hier succes mee hebben is leuk, uitdagend en inspirerend, maar neem me niet kwalijk, er zijn toch écht wel méér vervullende manieren te bedenken dan alleen het verder opbouwen van je eigen, nu al buiten proportionele, vermogen.

 

Waarde

Een ander vreemd aspect van geld is dat de waarde ervan vaak niet meer is dan een illusie, omdat het niet is vast te stellen. Het wordt bepaald door wederzijdse internationale overeenkomsten en daarnaast koppelt iedere gebruiker daar nog eens zijn/haar eigen gevoelswaarde aan, door telkens maar weer te overwegen of een product of dienst het waard is om er dát specifieke bedrag voor neer te tellen.

Vervolgens wordt de waarde van geld ook nog eens negatief beïnvloed wanneer een regering besluit om er nog wat meer van te laten drukken.

Tragisch genoeg echter, spenderen de meeste mensen de meest waardevolle tijd van hun leven, aan het verdienen ervan en als het kan zoveel mogelijk, zelfs wanneer dit ten koste gaat van de eigen gezondheid, het eigen geweten, relaties met echtgenoten, vrienden en kennissen en de kwaliteit van leven, ontspannen en genieten.


Waardeloos spul

We neigen dus een wel heel erg hoge prijs te willen betalen voor iets waarmee je geen liefde, gezondheid, geluk, ontspanning en vervulling kunt kopen, dus is het eigenlijk waardeloos spul!?
Daarom is het wel ironisch, dat het bereiken van succes, zelfs al definieer je succes als het bezitten van rijkdom en veel geld, niet en nooit komt en zal komen door (hard) werken.

Nee, het absoluut tegengestelde is juist waar, namelijk, dat succes wordt veroorzaakt door het doen van dingen waar je van houdt, die je leuk vindt en waar je plezier aan beleeft.

 

De definitie

De definitie van succes moeten we daarom maar eens veranderen in het dingen kunnen doen waar je van houdt. En houd jij je bezig met dingen waar je niét van houd, pas DAN ben je aan het werk! 

 

Bovenstaande definitie wordt inmiddels onderschreven door meerdere onderzoeksresultaten:

Geluk creëert succes,
Maar succes creëert niet automatisch geluk.

 

Ik wens je daarom weinig werk!

 

Hans Oelen

Palaver-trainingen