Verander, een aanzet tot andere en betere resultaten

PLAATJENAAM

Ik kreeg een mailbericht van een trainingsdeelnemer, die ik twee jaar geleden heb leren kennen in één van mijn verkooptrainingen.
Hij vertelde dat hij zelfstandig marketeer was geworden, maar het erg moeilijk had in het krijgen van opdrachten.
Hij wilde graag met me praten over het thema: Hoe moet ik nu denken, als onderdeel van het verkrijgen van een noodzakelijke succesprogrammering?


We zijn niet in de valkuil gestapt om te beginnen met het kijken naar zijn communicatie- en verkoopvaardigheden, maar we hebben onze aandacht direct gelegd op het fundament van het wél of juist niet succesvol zijn.

Wil je namelijk snel andere verkoopresultaten dan die je nu produceert, dan vraagt dat om een structurele verandering, in dit geval een verandering van je interne software, en die moet je zoeken in de geest.

 

We zijn met de volgende essentiële zaken aan de gang gegaan:

 

Ontdek hoe je nu over jezelf denkt en verander dat.
In het geval van mijn cliënt, ontdekte hij dat hij zichzelf zag als slachtoffer in een slechte economie, gegijzeld door drooggevallen budgetten bij steeds voorzichtig wordende potentiële opdrachtgevers.

 

Verantwoording

Misschien herken je het bij jezelf, dat we snel de neiging hebben om de verantwoordelijkheid voor niet gewenste zaken bij onszelf weg te schuiven en de schuld in de schoenen te schuiven van anderen, in dit geval de economie en de klanten.

Het is echter de eerste noodzakelijke actie om zelf de verantwoordelijkheid weer naar jezelf toe te halen, want dat is de enige plek waar het hoort.

 

Succesvol en overvloedig

Leer en neem jezelf voor jezelf te zien als een succesvol en overvloedig wezen, bezig met je missie om waarde te brengen aan je klanten. Of ze kopen of niet, en of ze kopen op jouw tijdlijn, is niet relevant. Het enige dat telt is dat succes altijd begint aan jouw binnenkant, nooit erbuiten!

 

Het ervaren van je marktpotentieel
Verander de manier waarop je aankijkt tegen jouw marktpotentieel.

De meeste markten zijn ook in de huidige economie nog steeds overvloedig, wat betekent dat er nog steeds een scala aan mogelijkheden ligt te wachten op je.

Ik kan dit staven aan de veelheid aan bedrijven in het midden en kleinbedrijf, die nog steeds draaien als een tierelier.

Ook grote internationale organisaties en beursgenoteerde bedrijven in welke sector dan ook, zijn nog steeds in staat om te groeien. Kortom, je bedriegt jezelf en daarmee je mogelijkheden, door je blik voornamelijk te blijven richten op dat, wat we voornamelijk door de media als de kredietcrisis door onze strot geschoven laten worden.

 

Bevestigend beeld

Dit beeld wordt bevestigd wanneer je met de gemiddelde verkoper spreekt, want dan valt het op hoezeer velen van hen gericht zijn op beperking en onmogelijkheden.

Met name in dit geval, met mijn cliënt als marketeer, barst het van de mogelijkheden, omdat er veel bedrijven zijn die pijn lijden en naarstig op zoek zijn, of in ieder geval open staan voor jouw oplossing. Jouw markt is dus overvloedig, maak daar gebruik van!

 

Jouw taak als salesprofessional
Verander de manier waarop je denkt over jezelf als verkoper.

Een slechte verkoper liegt, omdat hij gaat voor de korte termijnverkoop en niet voor het bouwen aan een relatie voor de langere termijn.

Een klant liegt wanneer hij te trots is om zich kwetsbaar op te stellen.

 

Toegevoegde waarde

Waar ligt dus jouw toegevoegde waarde?

Door tijdens het gesprek niet te lopen jengelen wat jij en je product allemaal kunnen, maar door gerichte interesse en  aandacht te hebben voor de klant en de problemen die hij heeft.

Door jezelf allereerst te bewijzen als waardig gesprekspartner, door daadwerkelijk uiting te geven aan jouw onderscheidende kwaliteit, een sfeer te scheppen en bijzondere vragen te stellen, waardoor de klant zich veilig voelt om zijn probleem op tafel te leggen, dán ben je de salesprofessional waar klanten op zitten te wachten en graag mee verder gaan.

 

De waarde die je biedt aan je klanten
Verander de manier waarop je denkt over de waarde die jij brengt voor je klanten.

De waarde die je brengt voor je klanten zegt alles over het invullen van de ruimte tussen hun ‘pijn’ en jouw oplossing.

Alle voordelen die jij te bieden hebt, gaan pas iets betekenen wanneer klanten het vertrouwen hebben dat hun pijn door jouw dienst en/of product opgelost kan worden. Daar ligt jouw toegevoegde waarde in functie en voordelen. Jouw zelfvertrouwen en jouw overtuiging in de toegevoegde waarde die jij de markt kunt bieden, levert het vertrouwen bij de klant op.

 

Jouw perceptie over het verkoopproces
Realiseer je heel goed en wees je er dagelijks van bewust dat niet jij afhankelijk bent van de klant, omdat hij de middelen heeft om zaken met jou te doen?

Nee, het is precies andersom; de klant is afhankelijk van jou, want jij hebt de oplossing!

 

Niet de klant dus, maar jij hebt de controle, het proces ligt in jouw handen, MITS…….. jij vanaf nu drastisch investeert in bovenstaande en dit leert te belichamen in je dagelijkse denken, voelen en handelen:

- Wees je ervan bewust hoe jij over jezelf als professional denkt

- Verander de manier waarop je aankijkt tegen jouw marktpotentieel.

- Verander de manier waarop je denkt over jezelf als verkoper.

- Verander hoe je denkt over de waarde die jij brengt voor je klanten.

 

Draag dit uit in alles wat je doet en onderneemt en verwacht dan nog maar één ding: 

SUCCES

 

Hans Oelen 

Palaver-trainingen