Definitie van rijkdom

PLAATJENAAM

*** Het ervaren en beleven van het absoluut goede gevoel***

Rijkdom staat voor mij los van grote geldbedragen. Geld, véél geld, is hoogstens een symptoom of een effect van rijkdom, maar het staat op geen enkele manier gelijk aan het rijk zijn.
Met dit artikel wil ik graag uitleggen en toelichten hoe ik dit heb leren zien. Wanneer ik nog maar één Euro bezit en ik voel me desondanks sterk, zeker, op mijn gemak, vertrouwend, blij en dankbaar, zelfs verzorgd en gezegend, geliefd en veilig, (zoals ik aan den lijve heb ervaren) dan bén en voel ik me rijk.Wanneer in daarentegen leef in volle financiële overvloed, met de daarbij door anderen toegeschreven status, invloed, aanzien en respect, maar ik voel me door wat voor oorzaak dan ook niet gelukkig, (zoals ik aan den lijve heb meegemaakt) dan ben ik arm.

Materieel bezit

Stel voor jezelf maar eens de volgende vraag:

Als ik alles aan materiële dingen bezit wat ik wens, een fijne relatie, goede vrienden en alles wat ik verder ooit wenste heb, maar ik voel me niet goed en gelukkig, wat is dan jouw ervaring? Ben je dan rijk of ben je arm?

 

Ik heb gelezen over een vrouw die een gigantisch geldbedrag erfde, getrouwd was met de man van haar dromen, een paar heerlijke kinderen had en zich kon laven in een extravagante leefstijl, maar desondanks niet het geluk voelde, uiteindelijk de drugs ging uitproberen en overleed aan een overdosis.

 

Dan nu een andere vraag:
Waarom wil ik eigenlijk van alles?

Waarom wil ik veel geld, meer invloed, meer aanzien.................?
Waarom wil je dit allemaal? Wat verwacht je of hoop je dat dit je zal brengen............?

Ik vraag je dit, want is de essentie van alles wat je wenst, niet dat het je een fantastisch gevoel moet gaan geven?
Wat is daarom nu de werkelijke reden dat je dat prachtige huis wilt? Is het niet het gevoel wat je daarbij verwacht te hebben?
Waarom wil je een bankrekening met veel geld er op? Is het niet om dat fantastische gevoel?
Waarom wil je eigenlijk bereiken wat je bereiken wilt, is het niet om dat fantastische gevoel te hebben?

Met andere woorden, we willen, wat we ook maar willen hebben, om meer van dat gevoel te krijgen wat zo goed voelt.
Dat betekent dus feitelijk, dat je op zoek bent naar dat fantastische en bijzondere gevoel en je wilt het graag NU.
Je hebt dus dat alles, wat je denkt te willen, helemaal niet nodig, want je bent op zoek naar het specifieke gevoel!


Ja, maar dat kan niet, zullen een aantal van jullie zeggen.

Jullie denken dat je zonder die relaties, dat geld, die prachtige auto, dat opzienbarende huis, dat respect en aanzien niet dat gevoel kunnen bereiken of zelfs maar kunnen ervaren?
Als je daar gelijk in zou hebben, dan zouden we met velen op deze aardbol alleen maar armoede kunnen voelen en ongelukkig kunnen zijn, maar in tegenstelling tot dat, het zijn er velen die uiterst gelukkig zijn zonder al die zaken die hierboven zijn genoemd.

Overvloed
Rijkdom is daarom heel dicht bij, voor iedereen, want in mijn beleving en ervaring is het ervaren en voelen van dat fantastische gevoel een simpele kwestie van de manier waarop je denkt of wat je gelooft of de manier waarop je in het leven staat.
Je gevoel en de mate waarin je gelukkig bent heeft in basis niets te maken met wat je bezit of wat je niet bezit, wat je hebt of wat je niet hebt.

 

Dat wat je zoekt ligt namelijk niet buiten jou.

Het zit al binnen in jou. Het gaat er om hoe je naar zaken kijkt, hoe je zaken beoordeelt en wat je geloof is in dingen.
Hoe jij je voelt, hangt af van de manier waarop je naar dingen kijkt, positief of negatief en of ze gelijk lopen met jouw overtuiging of levensverhaal.

Weet dat jij altijd zélf de keus hebt om van je leven een hemel of een hel te maken. Dat je met je denken, jezelf gevangen zet of jezelf juist vrijlaat.

Als er ook maar iets is wat ik je graag zou willen leren, dan is dat het denken wat je wilt denken. Het kunnen managen van je gedachten, het meester zijn over je denken en tevens het meester zijn over je gevoelens.....alles wat je voelt.

En weet je wat .............ik weet dat ik het je kan laten ervaren en hoe ik het je kan leren, ik weet alleen nog niet of jij het wel wilt?!

 

Hans Oelen 

Palaver-trainingen