Haal er uit wat er inzit!

PLAATJENAAM

Herken jij die dagelijkse momenten of zelfs de nachten……… waarin je bezweet wakker schrikt om 3 uur ’s nachts met een te snelle hartslag en helemaal in paniek?

 ‘Hoe ga ik het allemaal redden, moeten we ons huis verkopen, hoe betaal ik al die rekeningen, hoe krijg ik alles weer op orde?
De recessie is ondanks andere berichtgeving voor velen nog steeds gaande en velen ervaren dit nog dagelijks aan den lijve.
Wanneer je vaker artikelen van mijn hand hebt gelezen, dan weet je dat dit komt.

Is dit je eerste kennismaking met mijn gedachtegoed, dan klinkt het mogelijk wat banaal…….. maar lees vooral door.

 

Er zit namelijk ook iets goeds aan de recessie! 

Ondanks de collectieve zorgen van dit moment, of je nu manager, medewerker, leidinggevende, verkoper of ondernemer bent, in dienstverband of inmiddels zonder baan, is het verstandig je niet te laten overspoelen met angstgedachten, maar juist naar mogelijkheden te blijven kijken, want er zijn er vele en nog meer.

 

Realiseer je dat de huidige economische situatie absoluut niet fataal voor je is of hoeft te zijn, want je bent pertinent geen slaaf van de economie.

Natuurlijk weet ook ik dat er vele banen verloren zijn gegaan, maar realiseer je ook dat er een veelheid aan nieuwe banen het levenslicht gaan zien.

Zo heeft dat de afgelopen decennia altijd gewerkt. Kijk alleen maar eens naar de ICT. Het woord was 25 jaar geleden nog niet eens uitgevonden, terwijl er nu 35% van de wereldbevolking in werkzaam is!

 

Een dikke 15% van de banen die nu niet meer zijn weg te denken,
bestonden 10 jaar geleden nog niet eens!

 

Banen en posities verdwijnen continu en er komen telkens weer andere voor in de plaats. Zo werkt het en zo behoort het ook te werken in een maatschappij die zich blijft ontwikkelen.


Zorgen komen voort uit onzekerheid.

Eén van de beste manieren om aan zorgen en onzekerheid te ontkomen, is op zoek te gaan naar concrete en meetbare feiten en kennis. 

De wereld verandert, de economie verandert, mensen veranderen, gedrag en denkpatronen veranderen.

 

Niet opeens nu, nee, dit proces is al gaande sinds het ontstaan van de wereld.

Dit betekent dat er een actief beroep op jou wordt gedaan om mee te veranderen. We zullen allemaal integraal onze eigen verantwoordelijkheid op moeten pakken, door heldere keuzes te gaan maken.

 

De eerste en belangrijkste keus is te bepalen wat je wilt zijn, hoe je wilt gaan denken en je wilt gaan gedragen, als beïnvloeder of als slachtoffer. 

Accepteer je elke baan en elke opdracht op basis van de behoefte aan zekerheid of ga je doen wat je werkelijk wilt en kunt?

 

Ondernemers en verkopers die elke opdracht maar aanpakken om koste wat het kost omzet te kunnen maken en medewerkers die elke baan maar aangrijpen, of de baan nu bij ze past of niet, leven en denken vanuit angst, puur op zoek om het gevoel van zekerheid maar te kunnen beleven.

Alles onder het mom van: ‘wat ik nu doe is verre van wat ik kan en wil, maar ik zit in ieder geval niet meer werkloos thuis’.
Ik noem dit de ultieme vorm van slachtoffergedrag, waar je jezelf uiteindelijk alleen maar tekort mee doet…… doe daarom eens wat anders!

 

Zet alles eens stil

Zet alles nu eens even op stil voor een moment en nodig jezelf eens uit om anders te gaan denken. Geef je gedachten eens de mogelijkheid om los van alles, in vrijheid over de toekomst na te denken. Stel dat alles kan, dat je niet kan falen ………… en dan eens kijken wat er allemaal uitkomt.

Doe het in je eentje, of nodig eens andere mensen uit om hier in vrijheid met je over van gedachten te wisselen.

Pak je moment, pak je verantwoordelijkheid om straks weer je eigen levensverhaal te kunnen schrijven. 

 

Anekdote

Misschien een leuke toepasselijke anekdote in deze tijd van economische onrust en ellende om ons heen: 

‘Een man valt op zijn knieën, omdat het fundament van zijn werkelijkheid en zekerheid onder hem weg wordt geschud.

Terwijl hij terplekke uit pure wanhoop besluit tot God te bidden – komt hij er achter, dat het juist God was, die het schudden in gang had gezet.’

 

In basis is het simpel.

Alles hier op aarde en in het hele universum verandert en ontwikkelt zich. Zo ook jij, want jij maakt onafscheidelijk deel uit van dit universum.

Dit betekent dat ook jij mee zult moeten met deze groei en ontwikkeling.

Nogmaals, dit is altijd zo geweest en zal ook altijd zo zijn. 

 

Het is daarentegen menselijk, om je hier tegen te willen verzetten, zelfs tegen het verliezen van een baan waar je al jaren geen plezier en passie meer aan beleeft.

Zelfs de baan waar je zo’n hekel aan hebt, geeft je tenslotte toch een gevoel van zekerheid en veiligheid, en dat is het gevoel wat we vaak willen.

Maar het zal je niet vreemd voorkomen, dat teveel veiligheid, er voor zorgt dat je leven min of meer opdroogt….. en dat is ook weer niet wat we willen. 

 

Om je nu te helpen om verder te komen en in ieder geval weer de slaap te kunnen vatten en deze ook gedurende de hele nacht te kunnen vasthouden, wil ik je graag een paar simpele doch krachtige tips meegeven: 

Ik zal niet zo flauw zijn om je te adviseren om te stoppen je zorgen te maken, want dat schiet natuurlijk niet op. 

 

Help jezelf door je focus, je richting van denken, te veranderen.

Het grappige is namelijk, dat één van de weinige dingen waar wij als mens controle over kunnen hebben, namelijk denken aan wat we denken en dit eventueel veranderen, we nooit geleerd hebben. Verander dus je focus en stel jezelf vervolgens de volgende vraag: 

 

“Wat kan ik vandaag wel ondernemen, wat 10 jaar geleden nog niet kon?”

 

Wanneer je deze vraag hebt beantwoord, REALISEER je dan terdege, dat wat vandaag nog niet kan, morgen een mogelijkheid is!

Door hiermee bezig te zijn, zet je jezelf in de module van het kansen denken. Denken in kansen creëert gegarandeerd mogelijkheden en creëert tevens het besef, dat er geen grenzen zijn in die zee aan mogelijkheden. 

 

Als voorbeeld zou je kunnen benoemen, dat het voor jou 10 jaar geleden onmogelijk was om het overgrote deel van de wereldbevolking in een tijdsbestek van 24 uur te bereiken. Dat kon toen niet, dan kan nu wel! 

 

Stel jezelf vervolgens de vraag:


“Welke vaardigheid bezit ik, welke waarde vertegenwoordig ik en welk talent draag ik met me mee, wat tot op de dag van vandaag nog niet tot uiting is gekomen?”

 

Ik leg je deze vraag voor, omdat ik een veelheid aan mensen heb begeleid de afgelopen jaren, die nu iets totaal anders doen, dan toen ze bij me aanklopten.

Achteraf bekennen ze nu allemaal, dat de problemen waar ze toen in vastzaten, nu worden gezien als één van de grootste cadeaus in hun hele leven.

 

Doe het en uiteindelijk zul je blij zijn dat je het gedaan hebt!

 

Hans Oelen 

Succescoach Palaver-trainingen