Wat je aandacht geeft, wordt groter

PLAATJENAAM

Veel managers klagen dat ze in de waan van de dag leven.
Ze worden grotendeels opgeslokt door allerlei zaken die zich ongewenst dagelijks aandienen en komen aan hun eigenlijke taken en verantwoordelijkheden niet meer toe.
Waar kan dit mee te maken hebben?



Alexander Fleming, de uitvinder van de penicilline, was gewoon bacteriën aan het kweken bij het open raam, toen er wat sporen binnenwaaiden die zijn bacteriën doodden. Het was het begin van een keten van onbedoelde consequenties.

 

In de euforie over Flemings ontdekking voorspelden experts dat seksueel overdraagbare ziekten zoals syfilis en gonorroe hierdoor zouden worden geëlimineerd.
Een uitbraak van deze ziekten was het gevolg.

Regeringen stopten seksuele voorlichting op dit gebied, de bevolking ging steeds riskanter vrijen.

Begin jaren tachtig liepen 2,5 miljoen Amerikanen per jaar tegen een gonorroe-infectie aan en was syfilis de derde meest voorkomende infectieziekte.

 

Inmiddels zijn steeds meer ziektebacteriën immuun en sterker dan ooit geworden - juist door penicilline voor van alles en nog wat achteloos voor te schrijven.

De middelen die de ziekten moesten uitroeien, versterkten de ziektebrengers. The Futurist (maart/april 2001) besteedt vele pagina's aan deze wet van de onbedoelde gevolgen.

De wereld is zo complex en divers, dat we de consequenties van een handeling vaak gewoon niet kunnen overzien. Dat dit een groot probleem voor toekomstvoorspellers is laat zich raden.

 

Ongewenste resultaten

De computer zou de stapels papier die elk modern kantoor dagelijks uitspuwt, overbodig maken. Niet dus.

Of neem de giftige pad die in de jaren dertig in Australië werd uitgezet om het kevertje op te eten dat in zijn eentje de hele rietsuikeroogst verorberde.

Helaas, de padden hadden het niet op het kevertje gemunt. Wel op al het andere eetbare in de omgeving. Binnen de kortste keren waren er geen 102 padden meer, maar een triljoen.

 

Iets dergelijks gebeurde ook op Hawaii, waar de Indiase zwartkopmaki de ratten wel even zou aanpakken. De maki's vonden de plaatselijke vogeltjes echter veel lekkerder, hetgeen 't einde betekende van alle op de grond nestelende vogels op het eiland.

 

Daarom, soms kun je maar beter niet weten, wat de gevolgen zullen zijn van wat je gaat doen, want zodra je bewust iets gaan doen, gebeurt er vaak iets anders en soms zelfs precies het tegenovergestelde.

De geschiedenis wemelt van de treffende voorbeelden.

 

Hans Oelen
Palaver-trainingen