Weet jij nog welke doelen jij jezelf hebt gesteld aan het begin van dit jaar?

PLAATJENAAM

En…..heb je ze gerealiseerd?
Heb jij je vastgehouden aan je plan?....... of ben je onderweg toch je motivatie verloren? Ongetwijfeld heb je een lijst met excuses en redenen bedacht om uiteindelijk toch maar niet je plan te hoeven blijven volgen.

Ondanks goede bedoelingen en aanvankelijk vertrouwen, zijn het interne onbewust werkende processen die je altijd weer weghouden van die plek waar je graag wilt zijn, namelijk op de plek die succes heet.
Ja, dit soort zaken gebeuren….. en de enige oorzaak die hier aan ten grondslag ligt, is dat je gewend bent aan patronen en gewoontes, die zo sterk bij jou zijn gaan horen en die er elke keer weer voor zorgen dat jij je doelen, waaronder je commercieel gewenste resultaten niet bereikt en om weet te zetten in realiteit.

Deze patronen en gewoontes zullen altijd hun beperkende werking blijven doen, totdat jij besluit om ze te verwijderen uit je eigen diepgewortelde unieke programmering.

 

Je onderbewustzijn is zodanig geprogrammeerd, dat het altijd een vastgestelde routine volgt en die bepaalt dat jij denkt op een specifieke, bij jou passende manier. 

Het is een gewoonte die jij gaandeweg je leven hebt gevormd. En daarin ben je niet uniek, want we hebben allemaal gewoontes en patronen die van binnenuit hun werking doen.

 

Routines  

Vergelijk dit systeem maar eens met alle gewoontes die jij volgt, wanneer je

‘s morgens uit je bed stapt en je ochtendritueel volgt. Zo heb je voor alle gebieden van je leven bepaalde gewoontes gevormd, die zijn vastgelegd op je onderbewustzijn.

Ook heeft je onderbewustzijn gewoontes opgeslagen op welke manier jij met iets als motivatie en het vasthouden aan intenties en doelen omgaat.

 

Ik wil je in dit (lange) artikel graag meenemen naar een manier waarop je deze vastgelegde gewoontes en patronen kunt herkennen en veranderen, waardoor je doelen en intenties juist wel worden gerealiseerd.

Ik ga je vertellen hoe je dat doet, met name ook hoe je die ingesleten excuses kunt gaan elimineren én hoe je positieve gewoontes en patronen kunt creëren. Ook hoe je deze vervolgens kunt vastleggen op je onderbewustzijn, zodat ze in je voordeel gaan werken.

 

Motivatie

Wanneer je niet gemotiveerd bent, waardoor je niet in staat bent om zaken te bereiken, dan is het allereerst noodzakelijk om de aanwezige interne blokkades op te ruimen en de excuses en de redenen te elimineren die je tegenhouden in het bereiken van dat wat jij wilt.

 

Ga daar voor eens kijken naar doelen die je jezelf ooit hebt gesteld, maar die je niet hebt gerealiseerd. Denk hierbij eens aan bijvoorbeeld het volgen van een cursus, waar je wel aan bent begonnen maar niet hebt afgemaakt, een boek waar je met de beste intentie aan bent begonnen, maar die nu al meer dan een jaar op de kast ligt, ongelezen, of je doel om te gaan sparen, beter voor je lichaam te gaan zorgen, weer te gaan sporten, je eigen onderneming op te starten, je financiën op orde te krijgen, je open te stellen voor een fijne relatie …..etc.

 

Opdracht

Schrijf nu eens alle redenen en excuses op die je hebt bedacht om uiteindelijk toch niet datgene te doen wat je je aanvankelijk wél had voorgenomen.

 

Weet je wat, ik zal je een voorzetje geven van veelvoorkomende excuses en redenen die ik met regelmaat te horen krijg, waardoor mensen niet ondernemen wat ze aanvankelijk met enthousiasme wel van plan waren: 

 

-     Ik heb daar geen tijd voor.

-     Ik heb veel te veel te doen.

-     Ik ga morgen beginnen

-     Ik ga maandag beginnen

-     Ik ga in het weekend beginnen

-     Eerst moet dit klaar zijn, dan ga ik ermee beginnen

-     Ik heb er nu even geen puf voor

-     Ik heb hard gewerkt vandaag, ik vind het wel even gezegend

-     Morgen maar weer, nu eerst eens even lekker genieten

-     Mijn vrienden zullen dit niet begrijpen

-     Ik heb er na mijn werk geen energie meer voor

-     Ik ga eerst op vakantie, want dan kan ik met frisse moed beginnen

-     Ik kan me gewoon niet concentreren

-     Het is me gewoon teveel

-     Het lukt me gewoon niet, het is niet aan mij besteed

-     Het is te moeilijk, teveel, te zwaar, te ingewikkeld……..

Deze lijst is oneindig, maar de resultaten niet, want niemand, beter dan jij, weet wat de uiteindelijke uitkomsten elke keer weer zijn:

Je bereikt niet wat je als intentie had! 

 

Waarom?

Omdat je vanuit je unieke programmering onbewust gedachtepatronen hun werk laat doen die je elke keer weer bij dezelfde uitkomst terecht laten komen. Je bent ergens van overtuigd, en een overtuiging heeft maar één taak, namelijk datgene waar jij van overtuigd bent, te laten uitkomen.

 

Schrijf daarom nu de excuses en redenen op die jou weghouden bij het doen wat je zou willen doen, om je bewust te worden van de beperkende patronen die jij hanteert, om ze vervolgens te kunnen opruimen. 

 

Tijdsmoezen

De meest voorkomende excuses hebben te maken met tijd.

Maar wat is de achterliggende reden om deze tijdexcuses te gebruiken?

Ik vraag je dat, om je bewust te maken dat de factor tijd eigenlijk nooit de werkelijke reden is om iets niet te doen.

Laten we daarom eens kijken naar een gemiddelde dag van de meeste mensen.

 

Een gemiddelde dag

Je hebt elke dag de beschikking over exact 24 uren. Je slaapt er ongeveer 8 van, waardoor er 16 uren overblijven om te besteden. Je investeert hier weer 8 tot 10 van in je werk en het reizen ernaar toe, waardoor er nog steeds 6 tot 8 uren per dag overblijven.

 

Vervolgens heb je gemiddeld een uur per dag om met andere mensen face- to face of digitaal te praten, dus hou je nog steeds 5 tot 7 uren over.

Koken, eten en relaxen….. maar heb je daar nu echt die resterende 5 tot 7 uren voor nodig?

Nee, echt niet.

 

4-5 minuten

De waarheid is gewoon, dat wanneer je per uur zo’n 4 tot 5 minuten gericht zou investeren in het bereiken van je commerciële intenties en je doelen, je daar ruim voldoende aan zou hebben! Je zou met de investering van deze minuten met zekerheid je doelen bereiken!

 

Daarom,

de werkelijke oorzaak ligt dus nooit in de factor tijd.

In je onderbewustzijn ligt kennelijk de overtuiging opgeslagen dat je geen tijd hebt, waardoor je onderbewustzijn allerlei gedachtepatronen zal produceren, die er voor zorgen dat je allerlei keuzes maakt, om jezelf elk moment van de dag weer te bewijzen dat je inderdaad geen tijd hebt.

Dat….en niets anders, nogmaals, is de werking en de taak van overtuigingen.

 

Trainen van geest en onderbewustzijn

Daarom, wanneer jij eraan toe bent om vanaf nu juist wél je doelen te bereiken, is het noodzakelijk om je geest te gaan trainen en je onderbewustzijn vanaf nu te gaan voorzien van nieuwe instructies en waarheden (overtuigingen), waardoor het mét je gaat samenwerken in het bereiken van je doelen, in plaats van tegen je.

 

Kijk daarom naar de redenen en de excuses die je gebruikt, en zet deze om in een vorm die in je voordeel gaat werken.

Blijf met je aandacht gericht op wat je wilt bereiken.

Fantaseer hoe het zal zijn wanneer je het doel hebt bereikt en geniet van het gevoel wat dit bij je teweeg brengt.

Dit lijkt allemaal vrijblijvend en misschien zelfs onrealistisch, maar de uitwerking ervan is allesoverdonderend!

 

Je oude denken elimineren

Komt er nu een gedachte bovenborrelen met als inhoud dat je niet genoeg tijd hebt, vertel jezelf dan dat je nu alle tijd hebt die je nodig hebt om alles te doen wat nodig is om je doelen te bereiken.
-   Maar ook andere gedachten kunnen bovenkomen.

-     Het gaat slecht in mijn branche

-     We zitten nog vast in de slechte tijden

-     Bedrijven zijn nog niet bereid om te investeren

-     Wij zijn nog steeds duurder dan onze concurrenten…..etc.

 

Welke blokkerende gedachten je ook maar van binnenuit naar boven hoort komen, neem van mij aan: Het zijn excuses, ze zijn niet waar, ze zijn allemaal weerlegbaar, want in elk rayon, in elke branche en in elke tijd zijn er bedrijven en verkopers die onder alle omstandigheden toch succesvol blijven. Hoe dan kan???

Wanneer je vervolgens het gevoel hebt dat je niet beschikt over voldoende ervaring…..vertel jezelf dan dat je nu over alle ervaring en kennis beschikt die je nodig hebt om je intentie te bereiken.

 

Leer jezelf ook direct en vanaf nu te denken aan de dingen die je wilt, in plaats van je gedachten te vervuilen met alles wat je niet wilt.

Door dit te doen, ben je je geest en je onderbewustzijn al aan het herprogrammeren.

 

Richt dus je AANDACHT op wat je wilt.

Denk aan wat je wilt en hoe dit je leven zal veranderen.

Denk aan wat je wilt en hoe dit je dagen zal veranderen.

 

Wanneer je regelmatig denkt aan wat je wilt, dan geef je je geest en je onderbewustzijn telkens weer de instructie om je doelen te helpen realiseren.

Jij bent dus in staat om je eigen programmering in te stellen en in dit geval te herstellen. Sterker nog, jij bent de enige die dit kan doen, daarom……doe het!!

 

Het waarom.
Elimineer alle excuses die vanuit je onderbewustzijn naar boven dwarrelen.
Verander al je redenen waarom wél in plaats van waarom niet.
Kijk naar wat je hebt gedaan en voed jezelf met waardering.
Besluit nu en stel nu vast wat je wilt bereiken, maar met name ook waarom je dat wilt bereiken.

Accepteer geen excuses meer die in je opkomen.
In tegenstelling, denk direct waarom je vanaf nu wel kunt bereiken wat je wenst.
Richt je aandacht zoveel mogelijk op het gewenste eindresultaat, en NIET op het te volgen proces.
Blijf zoveel mogelijk gericht op het waarom van het bereiken van je doelen.
Op deze manier bouw je efficiënt en snel aan een andere denkgewoonte en patroon, een patroon wat in jouw voordeel gaat werken.
Spreek vervolgens zo vaak mogelijk uit dat je je doel hebt bereikt, elke dag weer!!

 

Naar wie je luistert

Luister niet meer naar de adviezen van collega’s die eigenlijk met hetzelfde probleem zitten.

Luister niet meer naar collega’s die – anders denken – afdoen als flauwekul.

Luister niet meer naar collega’s die zich nog maar net staande weten te houden.

Luister vanaf nu naar mensen die het weten, omdat ze het zijn.

Stel vervolgens aan deze mensen geen vragen in de strekking van “hoe doe jij dat toch?”

Stel ze vragen die gericht zijn op wat ze denken, wat ze dagelijks tegen zichzelf zeggen, hoe ze zichzelf oppeppen en wat hun overtuigingen zijn.

Pas dan ga je het pad op naar succes.

 

Hans Oelen

Succescoach Palaver-trainingen