Dromen versus doelen stellen

PLAATJENAAM
Met regelmaat spreek ik cliënten en ontvang ik e-mails met vragen over het stellen van doelen en het effectief formuleren van doelstellingen.
Veel mensen worstelen hier kennelijk mee, vandaar dit thema in deze nieuwsbrief.

Moeten ze realistisch zijn, moeten ze SMART zijn en hoe maak ik mijn doelen realistisch en meetbaar, zijn een paar vragen uit het grote gamma aan onduidelijkheid en onzekerheid rondom dit onderwerp.
Laten we daarom vandaag de koe maar eens bij de horens pakken en tot de essentie van zaken komen, om hiermee u het vertrouwen te geven, dat onzekerheid niet meer nodig is en u effectief kunt werken aan het bereiken van dat waar u naar toe wilt.


"Hoe het stellen van doelen, het tot stand brengen van je dromen in de weg kan staan”


Ik las een paar weken geleden een quote op Twitter met de inhoud:

"Je dromen zullen nooit uitkomen, als je er geen doelen van maakt"

Ik begrijp de intentie van de schrijver achter dit statement, maar er is niets waar ik het meer mee oneens ben dan dit. 

Ik ben het met de schrijver oneens, omdat het omarmen van dit citaat ons alleen maar zou dwarsbomen in het kunnen bereiken van onze felbegeerde eindresultaten.

 

Dromen en doelen lijken heel erg dicht tegen elkaar aan te liggen, maar wanneer we ons wat verder gaan verdiepen in het rijk van de metafysica en de universele wetten van succes, dan zien we al snel, dat het proces van het stellen van doelen, de wens op de uitkomst sterk ondermijnt.

Het stellen van doelen vestigt namelijk onwillekeurig de aandacht en de focus op het niet hebben van dat waar we ons op richten.

 

Voorbeeld

Om dit met een voorbeeld duidelijker te maken, stel dat het uw doel is om een mooie auto te bezitten. U legt met het formuleren van dit doel, elke keer dat u dit doel voor ogen hebt, onophoudelijk de focus op het (nog) niet hebben van die auto. Doelen stellen betekent daarmee in feite het richten van uw aandacht op iets wat u niet hebt. Het bereiken van het doel ligt vervolgens nog ver weg in de tijd ook.

 

Dit in tegenstelling tot het dromen over die gewenste auto. In uw dromen ziet u de auto nu al gedetailleerd voor u, u gaat er in zitten, u ziet het dashboard, u voelt hoe de stoelen zitten, u voelt de stofferingen, u hoort het geluid van het portier wat u dichttrekt, u voelt de sleutel, u ruikt het interieur en u hoort het geluid van de motor, wanneer u deze start.

U gaat er mee rijden, u voelt de wind door uw haar waaien, op het moment dat u op het knopje drukt om het raam te openen en u voelt hoe de auto over de verkeersdrempel zoeft…alles in het huidige moment.

U voelt zich nu zelfs al de eigenaar van dit waardevolle bezit….. en daar ligt nu het cruciale verschil tussen dromen en doelen.

 

Dit geldt uiteraard niet alleen voor de auto, maar voor alle doelen en alle dromen, nieuwe klanten, meer omzet, verbeterde interne performance van uw medewerkers…etc

 

Doelen:

Bewustwording dat het gestelde doel er nu nog niet is

Het doel staat verderop in de tijd geplaatst. Het staat in de toekomst

Je moet er voor werken om ze te realiseren

 

Dromen:

Er direct ‘bezit’ van nemen

Er nu al tot op detail van kunnen genieten. Het staat in het NU

 

Dromen geven je de inspiratie en de energie om die dingen te gaan doen 

om je dromen uit te laten komen. Bewust of onbewust. 

De dingen die je doet om je dromen uit te laten komen geven energie in
plaats van dat ze energie kosten.

Bron: Benno Rijpkema

 

 

Dromen versus doelstellingen is het verschil tussen:

-        willen versus moeten

-        er voor werken versus het tot stand laten komen

-        van van binnenuit versus naar buiten toe gericht.

 

Ik wens je de mooiste dromen

 

Hans Oelen